De la nașterea lui Hans Selye, medicul care a introdus în lexiconul medical termenul „stres”, au trecut mai bine de o sută de ani. Definit inițial ca „răspuns non-specific al corpului la orice solicitare”, puțin probabil ca Selye să-și fi imaginat că termenul medical urma să devină unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul uzual al omului modern.
Plecând de la descoperirile lui, foarte mulți specialiști și-au îndreptat eforturile de cercetare spre această temă. Doi dintre aceștia, medicii psihiatrii Thomas Holmes și Richard Rahe, au studiat legătura dintre evenimentele de viață ce cauzează stres și boli. Ei au alcătuit o listă, cunoscută sub denumirea de Inventarul de Stres Holmes-Rahe, ce conține 43 de evenimente de viață. Printre ultimele de pe această listă se află… vacanța și sărbătorile legale!
Un cuvânt aparent benefic, vacanța aduce în corpul nostru tot felul de trăiri, conștiente sau nu. Iată câteva dintre ele:
- Plăcere – asociată diverselor reprezentări anticipate: vizuale (locuri, peisaje, cazare frumoasă etc.), olfactive și gustative (arome, miresme, mâncăruri locale etc.), tactile (nisip, așternut curat etc.), auditive (valurile mării, ciocănitoarea etc.)
- Bucurie – asociată cu posibilă revedere a unor prieteni, rude, locuri dragi
- Neliniște – legată de bugetul necesar vacanței
- Tristețe – venită din inexistența resurselor sau partenerilor de vacanță
- Rușine – declanșată de un corp nebronzat, cu vergeturi, mai gras sau mai slab decât standardul promovat de mass-media
Aceste emoții, dacă se prelungesc o perioadă prea lungă de timp, sau dacă se suprapun peste altele generate de alte evenimente, pot deveni dăunătoare sănătății. Astfel că o întrebare absolut firească este: Cum permitem trăirilor dorite să le domine pe cele nedorite? Și, astfel, să trăim cu cât mai puțin stres?
Ar fi o mulțime de căi! Vă prezentăm mai jos una dintre ele:
- Începe cu emoția nedorită care pare că te necăjește cel mai tare
- Fă o listă cu cel puțin 3 situații anterioare din viața ta, în care ai depășit emoția respectivă; observă ce a fost important pentru tine atunci de ai reușit
- Folosește aceste descoperiri în situația de vacanță, într-o manieră cât mai creativă. Ce diferență observi în starea ta?
Vacanța este un deziderat al tuturor oamenilor, indiferent dacă muncesc sau nu. Pentru că, lăsând la o parte „bifarea” destinațiilor speciale, ea este asociată cu bucurii și descoperiri frumoase. Păstrează atenția asupra lor și nu asupra emoțiilor nedorite. Nu în ultimul rând, folosește reprezentările interne ale acestui cuvânt în orice zi ai tu chef.
Acum, de exemplu, dacă nu ești în vacanță, cum poți să o aduci la tine? Ești la un gând distanță de emoțiile și starea ei!