Virusul HPV este cea mai cunoscută infecție cu transmitere sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile HPV.
În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar, dar atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer al colului uterin, vulvar, anal, tegumentar, laringian și faringian.
În prezent nu există tratament al infecției cu HPV. Prevenirea apariției leziunilor și ulterior a cancerului se bazează pe vaccinare. De asemeni vaccinul anti HPV previne apariția condiloamelor genitale (negi/veruci).
Vaccinul Gardasil-9 este cel mai nou și complex tip de vaccin anti-HPV. Este preparat din particule asemănătoare capsulei virusului pentru 9 din tulpinile cunoscute de HPV, cele mai frecvente și cele mai agresive. Vaccinul conferă protecție nu doar pentru aceste tulpini, ci s-a dovedit că se generează o imunitate încrucișată și pentru alte tulpini de HPV ce nu au fost incluse în vaccin.
Vaccinul nu are efect de vindecare a leziunilor colului uterin deja existente sau asupra cancerului de col.
Vaccinul anti-HPV se poate efectua de orice persoană cu vârsta cuprinsă între 9 și 45 ani. Nu se recomandă vaccinarea gravidelor. Persoanele care alăptează pot efectua însă vaccinul.
Vaccinul este sigur, reacțiile adverse sunt rare, de cele mai multe ori forme ușoare de roșeață și durere la locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare sau articulare cu remisie spontană în 24 h.
Actualmente în România vaccinul se poate face gratuit fetițelor între 11 și 14 ani prin medicul de familie, sau în toate celelalte cazuri prin achiziție din farmacie conform unei rețete prescrise de medicul ginecolog.
Dacă ați beneficiat de vaccin NU înseamnă că nu trebuie să mai mergeți la consult ginecologic. Testul PAP se va efectua în continuare regulat.
DR. Raluca Șubă