-Infecția cu HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală.
-Virusul Papilloma face parte din familia Papovaviridae, au fost descoperite aproximativ 100 de tulpini ce afectează omul , iar cel putin 40 de tipuri de HPV sunt capabile să infecteze mucoasa genitală. Tulpinile de HPV au fost clasificate în funcție de tipul de leziune pe care îl pot produce în low risk- cele care produc condiloame (negi) genitali, high risk – cele care pot produce cancer al colului uterin și cele possible high risk- cu potențial similar celor high risk, dar încă insuficient studiate.
-Rolul cauzal al infecțiilor cu HPV în apariția cancerului de col uterin a fost documentat dincolo de orice dubiu. Această asociere este practic prezentă în toate cazurile de cancer de col uterin. Ceea ce vreau sa subliniez este că a avea infecție cu HPV nu este echivalent cu a avea cancer al colului uterin, deoarece doar acele paciente care au infecție persistentă pot dezvolta leziuni ale colului ( displazii cevicale) care în timp se pot transforma în cancer al colului uterin.
-Transmiterea HPV se face prin contact direct piele-piele sau mucoasă-mucoasă sau perinatal de la mamă la făt.
-Riscul de apariție a infecției cu HPV crește odată cu numărul partenerilor sexuali. Folosirea prezervativului reduce consistent rata transmiterii, dar nu conferă protecție totală.
-Cum putem afla dacă am contactat HPV? Printr-un test la medicul ginecolog- genotipare HPV care se recoltează în aceleași condiții ca și testul Papanicolau.
-Există tratament? Vestea bună este că majoritatea indivizilor elimină virusul din organism în aproximativ 2 ani, vestea mai puțin bună este că nu există un medicament minune pe care sa-l înghițim și să dispară virusul, ci doar imunitatea noastră poate lupta pentru a îndepărta virusul. Astfel singurele preparate pe care le putem administra sunt cele pentru stimularea imunității.
-Renunțarea la fumat poate reprezenta un factor pozitiv în vedrea eliminării virusului HPV.
-Cea mai eficientă metodă este vaccinarea anti-HPV, înainte de debutul vieții sexuale. Vaccinul se poate administra și ulterior până la vârsta de 45 de ani și chiar dacă pacienta a contactat deja HPV, dar eficiența lui este mai redusă
-Medicina modernă preferă prevenția în locul tratamentului. Fii o pacientă modernă ! Mergi la consultul ginecologic anual pentru a te asigura că ești bine!
DR. Raluca Șubă

 

Lasă un comentariu